Tipuri de dezinfectanti
Aproape peste tot in jurul nostru regasim bacterii si microorganisme, fiind cele mai numeroase forme de viață de pe planetă. Acestea se regasesc pe diferite suprafete, obiecte, in corp in special pe piele si in gura, in sol sau atmosfera. Bineinteles, ele pot fi atat benefice, cat si daunatoare.
In ultima perioada, cererea dezinfectantilor a crescut foarte mult, in special din cauza pandemiei incepute in 2020. Vinovat de aceasta este virusul SARS-CoV-2, afectand mii de oameni in intreaga lume cu COVID-19.
Ce este de fapt dezinfectia si de ce este importanta?
Sanatatea noastra depinde de modul in care ne raportam la curatarea si dezinfectarea agentilor patogeni care provoaca diferite boli si pot duce uneori chiar si la deces. Un sistem imunitar slabit precum al copiiilor sau batranilor lupta mai greu cu o infectie, de aceea este primordial sa avem grija la tot ce tine de noi. Este esential in special in timpul unei epidemii utilizarea produselor de curatare si dezinfectare specifice, in functie de scopul si natura lor.
Dezinfectia este procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe, inclusiv tegumente, utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici pentru a împiedica propagarea bolilor contagioase la oameni, la animale sau la plante. Anterior acestui proces este obligatorie efectuarea curatarii, care se realizează cu detergenţi, produse de întreţinere şi produse de curăţat speciale pentru inlaturarea materiilor organice/anorganice vizibile micro sau macroscopic de pe zona respectiva.
Dezinfectantii cu care se realizeaza procedura sunt diferiti, in functie de eficienta, timpul de distrugere a bacteriilor si a nivelului de siguranta. Practic, ei sunt folositi pentru a distruge germenii periculosi (virusi, bacterii, fungi). Acestia contin substante active cu concentratii diferite, in functie de locul in care sunt utilizate: in locuinte, spitale, institutii publice, locuri publice sau de zona: pe suprafete, diferite obiecte, instrumente sau piele.
Cate tipuri de dezinfectanti exista?
Categoriile in care se impart dezinfectantii sunt:
1. Compusi cuaternari de amoniu (Quats)
Acesti dezindectanti sunt foarte puternici, fiind folositi de regula in spitale, institutii publice sau in industria HoReCa, distrugand foarte multe tipuri de bacterii si avand un raport pret/calitate foarte bun. Se gasesc si in compozitia anumitor detergent pentru haine care curata si dezinfecteaza.
2. Compuși de clor
Acestia actioneaza foarte rapid, sunt ieftini si extrem de eficienti inclusiv impotriva virusurilor rezistente, de aceea se utilizeaza indeosebi in spitale. Trebuie utilizati cu precautie, avand in vedere ca pot cauza iritatii ale pielii sau coroziune diferitelor materiale asupra carora este aplicat. Se pot utiliza si acasa in igienizarea locuintei.
3. Solutii pe baza de alcool
Alcoolii se dilueaza de obicei cu apa, formand solutii ieftine, numai bune pentru o dezinfectare rapida. Dezavantajul ar fi ca acestea se evaporeaza rapid, acest fapt conducand la o dezinfectare cu grad mai mic, deoarece se micsoreaza timpul de contact cu suprafata de dezinfectant. Se pot utiliza la dezinfectarea mainilor sau a pielii inainte de o procedura medicala.
4. Aldehidele
Sunt compusi organici care distrug bacterii, fungi si spori, fiind eficient chiar si impotriva bacteriilor care cauzeaza tuberculoza atunci cand sunt utilizate in concentratii puternice. Se utilizeaza prin dilutie cu o solutie alcalina.
5. Iodofori (solutii cu iod)
Iodoforii au activitate bactericida, virulicida si micobactericida, utilizandu-se in dezinfectarea echipamentelor medicale, insa cu dezavantajele mirosului urat si risc de patare. Iodoforii reunesc atat proprietatea de curatare, cat si puterea germicida. De regula se utilizeaza in dezinfectarea mainilor sau a pielii inainte de o interventie chirurgala.
6. Compuși fenolici
Sunt folositi inca din 1865 ca antiseptic in dezinfectarea ranilor, insa pe parcurs au fost usor inlocuiti cu alte substante, mai putin iritante, mai putin toxice si care nu au actiune atat de coroziva. In prezent este limitata folosirea lor doar la dezinfectia mediului – aer, suprafete si mai putin a instrumentarului.
7. Peroxid de hidrogen
Numit si apa oxigenata in termeni populari, aceasta substanta este foarte des utilizata in dezinfectarea tegumentelor, curatarea plagilor si oprirea hemoragiilor. S-a demonstrat ca este eficient si impotriva coronavirusurilor.
Un dezinfectant intr-adevar bun respecta intotdeauna 3 principii esentiale:
1. Este eficient in distrugerea organismelor daunatoare pentru sanatatea umana sau animala, in functie de nevoi
2. Timpul de distrugere este relativ mic, timp in care obiectul/suprafata ce necesita dezinfectare trebuie sa fie complet imersata sau umezita cu dezinfectant
3. Siguranta utilizarii pentru oameni, animale dar si pentru suprafetele asupra carora este aplicat – nu lezeaza pielea si nu are actiune coroziva sau de patare a suprafetelor tratate
In functie de nevoile tale, ai grija intotdeauna ca dezinfectantul ales sa fie potrivit pentru actiunea dorita si sa te asiguri ca le utilizezi cu echipamentul potrivit.
1000+
clienti multumiti
27
ani de experienta in domeniu
10000+
tone de produse livrate anual
0
rapoarte de neconformitate
Manifestam grija si responsabilitate sporite fata de mediul de lucru. Personalul nostru este implicat permanent in procesele de instruire profesionala si ADR.
Societatea noastra detine urmatoarele certificari: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, SQAS (solventi clorurati), autorizatie mediu, licenta transport ADR.
Consultantii nostri in vanzari detin competentele necesare pentru a gasi cele mai eficiente si economice solutii pentru afacerea ta.
Tipuri de dezinfectanti Aproape peste tot in jurul nostru regasim bacterii si microorganisme, fiind cele mai numeroase forme de viață de pe planetă. Acestea se regasesc pe diferite suprafe [..]
Soda caustica (hidroxid de sodiu) – ajutor in gospodarie sau ingredient principal in industrie? Hidroxidul de Sodiu (denumit și sodă caustică sau leșie) este o baza a [..]
Legile din Romania cu privire la deszapezire In fiecare mare oras din Romania, cetatenii sunt obligati prin hotarari de consiliu local sa deszapezeasca in fata casei, blocului sau sediilor de [..]
In aceasta sectiune vei gasi toate informatiile necesare pentru o interactiune cat mai facila cu compania noastra.